Nederlands

Adembenemend muzikaal(Amsterdamse Cellobiënnale)

Lidy Blijdorp staat bekend vanwege haar grote passie en enorme vertelkracht. Zij studeerde af aan het Parijse conservatorium met de hoogste onderscheiding. Ze trad op in België, Spanje, Frankrijk en Japan en is vaak te horen op het Janine Jansenfestival te Utrecht, het Internationale Festival Schiermonnikoog, het Grachtenfestival en de Cellobiënnale (beide in Amsterdam).

In 2013 werd Lidy door het State Hermitage Orchestra in St Petersburg gevraagd voor het celloconcert van Dvorák en de premiere van de Russische componist Segej Yevtushenko. Sindsdien treedt ze vaak op als soliste. Zo soleerde ze met het Nederlands Blazersensemble, het Orkest van het Oosten, het Orkest van de 18de Eeuw, het Orchestre de Chambre de Wallonie en het Luikse Filharmonische Orkest. Vorig jaar maakte ze met het Nederlands Studenten Kamerorkest (het NESKO) een tournee met het nieuwe celloconcert van Jos Heutmeker.

Haar liefde voor kamermuziek bezorgde haar uitnodigingen in New York, Italië en Zwitserland, evenals in Madrid, waar ze een Beethovenrecital gaf met pianiste Maria João Pires and violist Lorenzo Gatto (Auditorio Nacional).

Lidy behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. Onlangs won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).

Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman.

Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.